Kinderboekenschrijver Willemsen: Ik was soms zelf de pineut

Koop De Treiter Stoppers en steun Stichting Veilig Onderwijs

Er valt ook zeker wat te lachen, zegt kinderboekenschrijver Carlo Willemsen (39) over zijn onlangs verschenen De Treiter Stoppers. In dit voorleesboek voor groep 3 en 4 krijgt de pestkop in de fictieve dierentuin ZoeBieDoe uiteindelijk zijn trekken thuis.

door Chris Reinders

Carlo Willemsen leest voor uit De Treiter Stoppers
Carlo Willemsen leest aan zijn kinderen voor uit De Treiter Stoppers

Ook in zijn vorige kinderboek stond pesten centraal, vertelt Willemsen. Eigen ervaring speelt bij de keuze van het thema nadrukkelijk mee. “Nu is er veel aandacht voor pestgedrag op scholen. Er wordt veel over gepraat. Dat zie ik in de basisschool van mijn twee kinderen, maar dat was in de tijd dat ik op school zat wel anders. Ik was soms zelf de pineut en als dat niet het geval was, dan treiterde ik mee met de anderen. Leraren hadden dat veelal helemaal niet door.”

Hard

Kinderen kunnen hard zijn, zegt Willemsen. En sinds hij vader is, trekt hij zich dat erg aan. “Mijn zoontjes zijn mijn zwakte. Ik ben erg gevoelig geworden voor zaken als pesten en treiteren. Je moet de kinderen begeleiden. Het is niet erg als iemand in de klas anders is, maar benader die leerling positief.”

Ontstaan

Het idee om het verhaal in een dierentuin te situeren, komt van Carlo’s broer. Hij illustreerde het eerste kinderboek van Willemsen. De illustraties in De Treiter Stoppers zijn gemaakt door Quirit, pseudoniem van de Belgische cartoonist Jean Marie Matheus.

Het verhaal heeft Willemsen ‘uitgeprobeerd’ op zijn twee zoons. “Als ik een verhaal aan ze voorlees en ze kijken op een gegeven moment de andere kant op, dan is het niet goed. Ik heb De Treiter Stoppers ook aan ze voorgelezen. En ik heb het daarna wel iets ingekort.”

Verhaal

De Treiter Stoppers speelt in ZoeBieDoe, de enige dierentuin ter wereld waar de dieren zelf de baas zijn, aldus de samenvatting op de website van de uitgever.

‘Die dieren komt ter ore dat er op school een vervelende pestkop rondloopt die andere kinderen voortdurend treitert. Dat pikken de dieren van ZoeBieDoe niet. Dus gaan ze die pestkop terug treiteren. Ze laten hem op allerlei dierenmanieren schrikken. Er ligt zelfs op een gegeven moment een echte krokodil thuis onder zijn bed… ‘

‘Wanneer de treiterkop anderen vertelt wat hem is overkomen, gelooft niemand hem en wordt hij vierkant uitgelachen. Op het eind van het verhaal heeft hij zijn lesje geleerd en beseft ook hij hoe vervelend het is om te worden gepest en getreiterd’.

Gegevens
Carlo Willemsen, De Treiter Stoppers. Uitgave van de Nederlandse Sportboekenclub NSC

Wilt u ook een exemplaar van De Treiter Stoppers?? Bestel het boek en steun Stichting Veilig Onderwijs. Klik op onderstaande afbeelding en vul bij het bestellen achter uw naam de letters SVO in. Vijf procent van de opbrengst komt dan ten goede van Stichting Veilig Onderwijs.