Nieuws - Stichting Veilig Onderwijs

Ga naar de inhoud

Nieuws

Over ons, SVO
Wilt u als leerkracht, schoolmedewerker, schoolbestuur, of als directie met ons over de onderstaande of met andere onderwijs gerelateerde onderwerpen spreken dan is dat ook mogelijk op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT2019) van 22 januari tot en met 26 januari 2019. Wij staan u graag te woord voor al uw vragen.
U kunt ons vinden in HAL 3 stand A3.037
Voorkom boze ouders en onnodige claims doormiddel van uw schoolbeleid
Een vandaag d.d. 9 september 2018:
Boze ouders dienen steeds meer claims in over onderwijskwaliteit en scholen worden steeds voorzichtiger:Stichting Veilig Onderwijs kan uw (schoolveiligheid-) beleid uitvoerbaar maken, in balans houden en aanpassen naar uw wensen. Stichting Veilig Onderwijs heeft diensten zoals mediation om te komen tot oplossingen en dat maakt de gang naar de rechter volledig overbodig.
Meer informatie over onze diensten? Bel gerust voor een vrijblijvende afspraak.
0346-550655.
Lees HIER het artikel
'Ouders stappen steeds vaker naar de rechter, maar is dat de oplossing'
Stichting Veilig Onderwijs is van mening en durft zelfs te stellen dat 'het naar de rechter stappen' niet in het belang van het kind en ook niet in het belang van het onderwijs. Stichting Veilig Onderwijs weet dat dit anders kan en ja, wij durven zelfs te zeggen dat het dan anders moet. Door het opstellen van een goed sociaal uitvoerbaar beleid voor uw school voorkomt u escalaties met ouders, teamleden en leerlingen. Met een goed beleid zal de sociale veiligheid onder uw leerlingen en teamleden verbeteren en wederzijds respect en vertrouwen oproepen tussen de ouders, directie, leerkrachten en andere die werkzaam zijn in het onderwijs.
Na de lunch gaat de rondleiding verder. We komen in een tweedehands winkeltje, dat regelmatig open is. Daar leren de leerlingen alles wat nodig is om een winkel te ‘runnen’, te kopen en te verkopen, leren omgaan met geld en alles wat daarbij komt kijken. Na de rondleiding brachten de leerlingen ons naar Piet Hartog, de directeur en werden ook door hem hartelijk ontvangen. “En hebben jullie onze geheimen over de sociale veiligheid ontdekt tijdens de rondleiding”. hij vraagt op subtiele wijze? Nou ja, dat hebben we zeker. Zo konden we vertellen hoe we zijn ontvangen en ook hoe kinderen goed op elkaar reageren. En vooral wat voor uitwerking de drie regels hebben. Want die eerste regel is goed voelbaar en brengt je als bezoeker/leerling/leerkracht een veilig gevoel.Piet vertelt over zijn werk van zijn school. Met een warm hart vertelt hij over hoe hij 18 jaar geleden was begonnen op deze school en hoe er toen met de leerlingen werd omgegaan door de teamleden. Hoe hij van een gele kaart een gele taart heeft gemaakt om van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag te gaan. Om het goed gedrag voor te leven, werkt hij met zijn leerlingen en “collega’s” aan een sociaal veilige school, en dat is voel- en merkbaar. Juist deze leerlingen hier op de praktijkschool wil ik alle ruimte geven om zich te ontwikkelen, legt hij uit. Hij had een woning nodig omdat de leerlingen moeten leren op zichzelf te wonen. Deze woning wilde hij graag huren van de lokale woonvereniging. Die wil hier echter geen geld voor aannemen en zo “huren” ze nu inmiddels een nieuwbouw woning voor niets.
De commissie Iedere Dag Veilig Onderwijs is dan ook van mening om de Praktijkschool Westfriesland te nomineren voor de Award “Iedere Dag Veilige Onderwijs", daar zij met alle aanwezigen structureel werken aan een sociaal veilige school. Met drie regels is er “Iedere dag veilig onderwijs”.

Met drie regels is er
“Iedere dag veilig onderwijs”.
mei 2018
Vanwege ons tienjarig bestaan en ons werk over en voor de sociale veiligheid op school, hebben we aan scholen gevraagd of zij in een ‘elevator pitch’ kunnen maken en laten zien hoe sociaal veilig hun klas en/of school is. Tot onze verrassing kwamen er van Praktijkschool West Friesland in Grootebroek school twee pitches binnen.
We hadden onze redactiemedewerker Marc gevraagd om daar eens een kijkje te nemen. Hij kwam terug met een adembenemend verhaal die u kunt teruglezen in ons magazine nummer 2 van dit jaar 2018. Geïnspireerd door het artikel van Marc zijn, Gerard van Beelen, Ingrid van Beelen en Els Hendrikse van de commissie “Iedere dag Veilig Onderwijs” op 9 mei 2018 bezoekje gebracht aan deze school en vertellen:

Ontvangst
We kwamen een zeer rustig en sfeervol schoolgebouw binnen en werden zeer hartelijk ontvangen door mentor Tim Anés en kregen een rondleiding van twee leerlingen, Boris en Anouska . Boris en Anouska laten ons de voor de lunch een deel van de school met alle lokalen zien. Tijdens de lunch kwam Boris bij ons zitten. Hij vertelde dat hij in Hoorn woont en iedere dag op de fiets naar school komt. In Hoorn is ook wel een praktijkschool, maar zijn keuze is op deze school in Grootebroek gevallen. De omgang met elkaar op deze school voelt hij zich goed bij en boven alles veilig. Anouska komt er later rustig bij zitten. Ze vertelt dat zij en haar vriendin ruzie hebben met een andere vriendin en dat er eerst over gepraat wordt. Op de vraag van Els of het ook wordt opgelost, knikt ze ja, na schooltijd met de mentor er bij. Wat ons tijdens het gesprek opviel is zij er op een rustige en constructieve wijze over sprak.
Voor iedere leeftijd is er een afdeling en door het kleurgebruik straalt het gebouw rust uit. Ook het spelen buiten is mooi en veilig gesitueerd. “De opzet van het speelleercentrum straalt een sterke sociale veiligheid voor kind en leerkracht uit” vindt Els. Wij danken de heer van Zutphen, zijn team en kinderen voor de gastvrijheid en wensen hen een mooie en veilige toekomst. Natuurlijk zijn er meer scholen die als voorbeeld zouden kunnen dienen als het gaat om sociale veiligheid. Bent u van mening dat andere scholen van u kunnen leren op dit vlak? Neem dan contact met ons op. Er is plaats voor u in ons magazine.
Op 1 februari 2018 heeft onze directeur Els Hendrikse een bezoek gebracht op het Speelleercentrum, ook wel Integraal Kindcentrum genoemd, De Wijde Wereld te Uden.
Daar heeft ze kennisgemaakt met de directeur Jos van Zutphen. De heer van Zutphen heeft Els een rondleiding gegeven door zijn school. “Het speelleercentrum heeft een grote indruk op mij achtergelaten” aldus Els Hendrikse. Het speelleercentrum ligt op een mooie locatie in Uden en is bedoeld voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar.
Prijsuitreiking van de wensboom 2017/2018 bij Maarssen On Ice. De lokale krant schreef daar een prachtig stuk over.
Terug naar de inhoud