Ambassadeur van Stichting Veilig Onderwijs - Stichting Veilig Onderwijs

Ambassadeur van Stichting Veilig Onderwijs

Brian – Oprechtheid is het belangrijkst

Brian is de eerste ambassadeur van de SVO. Brian is vocalist, songwriter en producer. Een druk bezet mens. Schrijft eigen muziek (R&B, Soul, met een ‘poppy’ randje), heeft een eigen bedrijf en werkt daarnaast voor Armada music, het label van Armin van Buuren. We ontmoeten elkaar op Station Utrecht waar ik achter een kop koffie van hem wil weten hoe hij de weg naar de Stichting Veilig Onderwijs heeft gevonden.

“Het is eigenlijk andersom gegaan. Els Hendrikse heeft contact met mij gezocht. Dat zit zo. Ik heb op facebook behoorlijk veel volgers. Ik gebruik facebook niet alleen voor mijn muziek. Heel geregeld vraag ik ook aandacht voor sociaal maatschappelijke items.

In 2016 heb ik een stuk geplaatst over nationale dodenherdenking naar aanleiding van de discussie die toen plaatsvond over of het allemaal nog wel moest plaatsvinden en / of inclusiever zou moeten?

Daar kreeg ik veel reacties op. Positieve, maar ook negatieve. Mensen die negatief reageren benader ik altijd op een wijze waarbij dat negatieve bij de zender blijft. Ik laat mensen in hun waarde en laat mij niet meevoeren in een spiraal van confrontaties. Dat trok de aandacht van Els, die mij benaderde voor een ambassadeurschap” Op dat verzoek heeft Brian niet meteen ja gezegd. Afgesproken werd eerst maar eens een gesprek te voeren. Dat vervolgens te laten bezinken en dan pas een besluit te nemen. Brian wilde wel goed weten waar hij zich aan zou verbinden. Maar al tijdens het gesprek merkte hij dat het helemaal goed zat.

“Ik was vooral getroffen door de oprechtheid. Oprechtheid is voor mij het belangrijkst. En je merkte de gedrevenheid bij Els, ze wil echt heel graag iets maken van het werk van de stichting. Ik zag ook meteen dat ik bij kon dragen. Ik heb een platform, bereik veel mensen. Een stichting voor sociale veiligheid, het heeft voor jonge mensen toch een beetje de connotatie van ‘saai’, ik kan het wat spannender maken, meer ‘cool’. Via mijn bereik op social media en bij mijn optredens. Mensen zijn van mij gewend dat ik niet alleen zing, maar ook sociaal maatschappelijke zaken aansnijdt. Ik probeer mensen aan het denken te zetten”.

Het is de bedoeling dat de ambassadeurs ook inzetbaar zijn op scholen om met klassen en groepen in gesprek te zijn over pesten en plagen. Workshops te geven over de thematiek. Daar heeft Brian veel zin in. “Het heeft ook raakvlak met wat ik nu al doe”.

“Ik werk vaak samen met een dansschool voor kinderen.  Assisteer bij optredens. Dan wordt je geregeld aan je mouw getrokken door kinderen die iets met je willen delen, je in vertrouwen willen nemen. Ik voel dat goed aan. Als je zelf ervaringen met pesten met je meedraagt komt zo’n contact makkelijk tot stand. Met deze groep werk ik ook aan het samenstellen en opvoeren van grote theatershows. Vaak ook met een sociaal thema. Bij de laatste show hebben we alle kinderen laten optreden in een wit T-shirt waarop ze ‘iets’ geschreven hadden wat ze niet leuk vonden aan zichzelf. Het leidt tot hele leuke en goede gesprekken wanneer kinderen vanuit hun kwetsbaarheid reageren.”

Brian laat mij nog wat voorbeelden zien van onderwerpen die hij de laatste tijd via zijn facebookpagina heeft aangekaart. In het bijzonder een item over de gevolgen van pesten.

“In de dialoog die hierbij ontstaat met de mensen die reageren ontstaat,  is een verwijzingen naar de Stichting Veilig Onderwijs snel gemaakt. Zo kunnen wij als ambassadeurs elk vanuit ons eigen engagement en met onze eigen middelen een bijdrage leveren. Samen vormen we een mooi palet”.

Meer weten over Brian?

Wilt u ook een bezoekje op uw school van onze ambassadeurs? Neem dan contact met ons op via onze website of per e-mail contact@expertisecentrumvoorveiligheid.nl