Pesten & gezin - Stichting Veilig Onderwijs

MENU
Ga naar de inhoud

Pesten & gezin

Ouders-Leerlingen > Ouders
GezinFoto1
Als leerlingen het slachtoffer zijn van pesten op school, weten ze vaak niet wat hen overkomt. De meeste leerlingen durven het niet te melden. Niet thuis en niet op school. Hierdoor gebeurt het dan ook vaak dat zij er alleen mee blijven rondlopen. In veel gevallen merken ouders aan hun kind dat het met een probleem rondloopt. Ook zien zij dat het gedrag van hun kind verandert. Vaak zien ouders hun kind veranderen in een angstig en zenuwachtig kind, terwijl het voorheen altijd vrolijk en onbezorgd was. Kortom het kind heeft dagelijks last van spanningen door pesten op school. En als dit te lang duurt, loopt het door het pesten een "trauma" op. Het is dan ook voor ouders een enorme teleurstelling om te ontdekken dat hun kind doelwit is van pesterijen op school. En de schrik bij ouders is dan enorm groot, want dan ontdekken ze dat hun kind niet veilig is op school. In dat geval adviseren wij u om dit direct op school te melden. Laat u niet weerhouden door een (te) hoge drempel van de school want het gaat om uw kind en de school is verantwoordelijk voor de veiligheid van uw kind. U zult ook vast schrikken van de opgekropte verhalen van uw kind. Ons advies is om rustig te blijven en uw kind serieus te nemen. Luister naar de verhalen van uw kind en stel het gerust om te laten zien dat u alles in het werk zult stellen om de school te overtuigen dat uw kind weer veilig kan zijn op school. Probeer positief te blijven naar uw kind en geef het complimenten. Laat zien dat het niet aan uw kind ligt dat het gepest wordt, maar dat het gedrag van de pester(s) niet hoort en niet mag. Geef uw kind complimenten voor de goede dingen die het doet. Ook kan een assertiviteitstraining bij de GGD helpen. Vaak worden kinderen uitgescholden voor lelijkerd en als dit te lang duurt gaan ze dit geloven. Ook komt het voor dat pester(s) uw kind dusdanig gehersenspoeld hebben dat het bang is om te leven. Ook zien wij dat kinderen door de dagelijkse pesterijen niet meer naar school durven en soms zelfs net doen alsof ze naar school gaan, maar dan de dag elders doorbrengen, zoals in een winkelcentrum e.d.  
 
 

Ons advies aan ouders:
  • Blijf in gesprek met de school en probeer een samenwerking aan te gaan.
  • U heeft de school nodig om te komen tot een veilig schoolklimaat voor uw kind en u;
  • Laat uw kind zien, door middel van positieve complimenten, dat hij/zij er mag zijn en dat het naar school gaat om daar de lessen te volgen voor zichzelf en voor zijn/haar toekomt en niet voor een ander.
  • U ervaart mogelijk dat de school het probleem moeilijk vindt. Mocht u dit overkomen, probeer dan samen te -blijven- werken met de school.
  • Samenwerking is van essentieel belang om te komen voor een veilig schoolklimaat voor uw kind en uiteindelijk ook voor uw gezin.


Note:
Daar waar ouder staat geschreven kan worden bedoeld ouders, verzorger of verzorgers
Terug naar de inhoud